Alumnporträtt:

Alicia Hagelberg
Examensår: 2018

Alicia Hagelberg heter jag, och gick Kogvet 2015-2018. Jag jobbar som informationsingenjör på Sigma Technology, som konsult, och sitter just nu på uppdrag ute på SAAB. Arbetet som konsult innebär att man byter uppdrag med jämna (eller ojämna!) mellanrum, vilket gör att man kan få chansen att arbeta på många olika företag. Detta i sin tur gör att man får träffa många nya människor och lära sig enormt mycket nya saker! Jag är just nu anställd för att skriva en skadehandbok för Gripen C/D på SAAB, alltså hur teknikerna ska underhålla och laga planet om något går sönder, behöver bytas ut, eller liknande. Många tror kanske att arbetet som informationsingenjör verkar tråkigt, men sådant är inte fallet (i alla fall inte enligt mig!). Att faktiskt sitta ner och skriva är en väldigt liten del av arbetet – istället går mycket tid åt att lösa olika problem som uppstår, prata med folk (exempelvis teknikerna) och undersöka produkten man jobbar med för att kunna skapa så bra instruktioner som möjligt. Det är förmodligen det jag tycker bäst om med arbetet hittills – att det är väldigt varierande uppgifter med mycket problemlösning, samt att man får träffa mycket folk och utöka sitt kontaktnät! Man får dessutom väldigt mycket ren teknisk kunskap på köpet eftersom man verkligen måste sätta sig in i hur saker och ting fungerar för att kunna skriva instruktioner på ett bra sätt, som inte kan missförstås av användaren.

Jasmina Jahic
Examensår: 2017

Hallihallå! Jasmina heter jag och tog min kandidat 2017. Jobbar nu på Sigma Technology som konsult, vilket är ett fantastiskt vagt begrepp. Inom Technology tillhör jag gruppen Information, där majoriteten jobbar som tekniska skribenter, informationsingenjörer och inom drift.

Min kund just nu är Region Östergötland och jag är anställd delvis som UX-designer och delvis som teknisk skribent (har inte riktigt kommit till den delen ännu).

Vi håller på att utveckla ett digitalt stöd för operationsprocessen inom RÖ (Region Östergötland), då mycket sker via papper i nuläget. Hittills har jag:

  • Observerat användare (in the wild, så att säga)
  • Designat gränssnitt
  • Prototypat LoFi och HiFi
  • Intervjuat och användbarhetstestat
  • Skapat massa flödesdiagram
  • Sett över vilken data/information som är nödvändig och hur den ska presenteras

Tycker det är fantastiskt kul att kunna tillämpa det man lärt sig på kogvet till något som inte tillhör plugget! Man lär sig också sjukt mycket, även om jag anses vara ”UX-experten” i teamet. Ser fram emot att få sammanställa mina många dokument till en användarmanual och att få lära mig XML!